На головну Рос

Архіви

Випускниця художнього відділення Нікуліна Анна - велика шанувальниця циркового мистецтва та акторів цього жанру. У своєму триптиху вона ніби відкрила завісу й показала замальовки декількох видовищних номерів, підготовлених артистами для тих, хто дивиться картини.

Для кожного з нас цирк - це завжди свято, парад спритності, сили та гумору. Часом за легкістю й невимушеністю акторів, які виконують складні трюки, стоять роки напруженої праці.


На лівій частині мого триптиха зображені дівчата-еквілібристка, які утримують рівновагу в складних положеннях тіла й на нестійких предметах. Я намалювала їх на канаті. Пози їх здаються розслабленими, тож у глядача створюється враження, що для дівчат зробити номер простіше простого. Але для цього треба мати хоробрість і чудову фізичну підготовку. Як результат - прекрасне видовище, що заволодіває увагою всіх глядачів.

На правій частині роботи - дві повітряні гімнастки, які виконують складні номери з обручем. Подивіться скільки гнучкості, сили й грації у цих дівчат. Адже повітряні гімнастки - це принцеси цирку, які захоплюють глядачів талантом, красою, готовністю до ризику, умінням виглядати елегантно й чарівно в будь-яких ситуаціях.

Центральна частина триптиха - картина «Дресирувальник на леві». Щоб стати приборкувачем необхідно володіти безстрашним характером, таким же, як у самих левів, а ще не уявляти своє життя без улюблених хижаків. У героїв моєї картини склалося повне взаєморозуміння та довіра. У підсумку - красиве завершення номера, політ артиста на спині лева, царя звірів.

Роботи виконані в техніці гуаш. Дві з них - в теплих кольорах з переважанням червоного, коричневого, рожевого та жовтого, а одна - в холодних: фіолетовому зеленому й темно- коричневому. Це живопис з елементами імпресіонізму.

Запрошую до перегляду моїх картин. Нехай хоча б на кілька хвилин вас відвідає відчуття захоплення та піднесеного настрою, адже саме ці почуття викликає у нас відвідування цирку.

Випускниця художнього відділення 2021 року Кисельова Аріна поставила собі за мету і зробила багатопланову дипломну роботу, один з напрямків якої - рідне місто, а друге - танець. Ось що вона розповідає про свою картину.

Танець - це найпрекрасніше дійство у виконанні людини. За допомогою ритмічних рухів можна максимально виплеснути всі свої емоції назовні й по-справжньому насолодитися протікає моментом.


На моїй роботі зображена дівчина, що летить у шпагаті серед фонтанів на тлі будівлі харківського Держпрому. Робота виконана в техніці гуаш, яка є моєю улюбленою технікою, що дозволяє передати максимально яскраві кольори.

Спочатку у мене було дуже багато ідей з приводу обраної теми. «В якій техніці малювати?», «Яку тему вибрати?», «Де дівчинка буде танцювати?». Тому тепер, коли робота закынчена, можна побачити, які етапи пройдені до досягнення фінального результату.

Спочатку я пробувала різні пози танцівниці, потім експериментувала з кольорами, шукала способи передачі позитивної енергетики через фарби, і ось ви бачите перед собою кінцевий результат. Дуже хочу, щоб він порадував всіх, хто буде його бачити.

Терехова Варвара, випускниця художнього відділення школи, написала дипломну роботу під назвою «Час змін» і переконливо доводить, що зміни на краще можливі.

Цей мотив я вибрала, тому що він здався мені незвичайним. Мені захотілося намалювати картину з глибоким змістом, дивлячись на яку, ти відчуваєш і красу, і тривогу одночасно. За моїм задумом, вона повинна нести суттєве емоційне навантаження.


Щоб втілити цю ідею, я вирішила намалювати дракона. Для мене саме драконсимволізує зміни, які люди накликають самі. Це можуть бути війни, революції, які змінюють життя людей. З плином часу може виявитися, що ці зміни мають і позитивні сторони.

До речі, зміни можуть бути також і внутрішніми. Тобто дракон може символізувати мінуси кожного з нас. Щоб змінитися, нам потрібно вигнати внутрішнього дракона й прийти до умиротворення. Стати найкращою версією себе.

У Китаї ж дракон - це символ милосердя, величі, добродушності. Стародавні предки китайців визнавали дракона своїм тотемним культом. Вісім тисяч років тому, ще за часів неоліту виник його образ, який в процесі невпинного розвитку суспільства приймав різні обриси й форми, глибоко проникаючи в життя людей.

Хочу нагадати, що все в цьому світі змінюється. Змінюється образ дракона, наше життя, наше мислення. І тільки від людини залежить, які це будуть зміни, позитивні чи негативні. Змінюючись всередині, ми змінюємо наше життя, а також життя інших людей. Нехай ці зміни будуть на краще!

Випускниця художнього відділення Смієла Євгені вибрала темою дипломної роботи країну Італію, її прекрасні міста. Що з цього вийшло, дивіться самі, а також дізнайтеся про творчі пошуки автора роботи.

Мене дуже надихнула краса італійських містї. Саме тому на моєму триптиху зображені Венеція, Рим і Флоренція, які справили на мене велике враження.


У центрі триптиху стародавнє місто Рим, а конкретніше – найбільший його фонтан - Фонтан Треві. Будівля, зведена ще в 18 столітті, знаходиться в центральній частині Риму. У центрі композиції розташована фігура Нептуна на морській раковині, запряженою морськими кіньми, яких ведуть під вузди тритони.

На наступній картині - місто Венеція. На мій погляд, це найбільш красиве місто на воді з його незвичайним засобом пересування - гондолами. Я зобразила вулицю в районі Сан-Марко, де знаходиться велика частина пам'яток архітектури.

Далі Флоренція. Місто, яке зберегло свою пишність минулого. На роботі зображений собор Санта Марія Дель  Фльор. Будівля, побудована в 14 столітті, вражає своїми масштабами й величчю.

Триптих виконаний змішаною технікою: акварель, кольорові олівці та лінери. У першу чергу я зробила акварельні заливки основними локальними кольорами, далі було опрацювання великих об'єктів: будівель та скульптури в техніці лесування та письмо по сухому, коли всі роботи з аквареллю були закінчені, перейшла на кольорові олівці, опрацьовуючи найдрібніші деталі, а на завершення за допомогою лінера були розставлені тонові акценти.

Маю велику надію, що глядачів зацікавлять ці дивовижні італійські міста!

Представляємо дипломну роботу випускниці ДШМ №6 Таїсії СЄДИХ, яка присвячена вулицям старого Харкова. Про передісторію створення триптиха розповідає автор.

У наш час старі вулиці активно витісняються сучасними будівлями. Я зацікавилася, чи є старі вулиці в Харкові та як вони виглядають сьогодні. Збирала матеріал, гуляючи по Харкову, відвідала багато куточікв нашого міста, робила фотографії та начерки.


 

У ході роботи віддала перевагу декоративно-графічній техніці з використанням чистих яскравих кольорів. У процесі пошуку рішення щодо кольору вибрала три основні кольори: жовттий, червоний, фіолетовийта чорний. Після пошуків в частині організації композиції зупинилася на абстрактному варіанті.

На лівій картині зображений один із найзатишніших провулків Харкова, оповитий зеленню (він знаходиться в районі вулиці Алчевських). Звичайний старий під'їзд і пара дерев. Це тихий і безлюдний провулок, далекий від великих доріг. Саме цим спокоєм мене й привернув даний мотив.

На правій картині зображений провулок Воробйова - старий мощений бруківкою, він веде глядача в далеке минуле. Вуличка названа в честь В.П. Воробйова, відомого фахівця в галузі анатомії людини. Кілька років тому тут навіть знімалися епізоди для фільму "Дау".

На центральній картині зображена одна з найкрасивіших старовинних вулиць Харкова - вулиця Дарвіна. Вона з'явилася ще в 18 столітті. Більшість будинків було побудовано за проектами видатного архітектора Бекетова. Тут жив професор Харківського університету, відомий біолог Алчевський,  багато представників купецьких династій. Ця вулиця привернула мене великою кількістю будинків, що відрізняються різними архітектурними стилями.

У своїй роботі я дуже хотіла передати атмосферу старого міста, сподіваюся, мені це вдалося ...